Kaniner hører ikke hjemme i et burKanin er, i motsetning det mange tror, et utmerket kjæledyr, og kan bli like mye en del av familien som en katt eller hund. Desverre blir altfor mange kaniner holdt utelukkende i bur, og da får den ikke vist seg fra sine beste sider. Slipper man den ut litt kan den dermed virkelig vise seg som det kjærlige flokkdyret den er, med masse personlighet og sterk flokk/familie-tilhørighet. Rent helsemessig er dette også en fordel da det styrker muskler og skjelett og bevegelse øker tarmfunksjonen. Med den økte kontakten man får med en frittgående kanin, kan man også lettere oppdage om den blir syk eller ikke trives. 

Se videoen...

Jeg har hatt to kaniner som dere sikkert har lest om på bloggen min, Trampe og Josefine. Jeg har aldri latt Trampe og Josefine bo innestengt i et bur. Her har de fått levd og bodd fritt. Når jeg bodde i leilighet fikk de gå fritt, så kunne de gå inn og ut av buret når de selv ville. Så flyttet jeg hjem til mamma og pappa, da bodde de på vaskerommet. Vi tok av overlaget av buret slik at det var bare kassen som var igjen, sånn at det ble enklere for de å hoppe inn og ut når de skulle tisse, spise eller sove. Jeg har aldri likt å sett at kaniner bor innestengt i et kaninbur, og det eneste "friheten" de får er når de blir tatt med oppi fanget/armene.  Når Trampe og Josefine ble kost med, fikk de være oppi sofaen, aldri tving kaniner til å sitte oppi fanget med mindre de gjør det selv. 

Skal dere anskaffe dere kanin(er) sørg for at de har et sted der de kan få bo fritt. Tenk deg selv : Hadde DU likt å bodd i et trangt bur? Ikke det nei? Det var det jeg trodde! Hadde ikke jeg heller likt om jeg bodde slik, derfor skal hvertfall ikke mine kaniner bo innestengt i et bur når jeg anskaffer meg kaniner senere. Nå har jeg ikke lenger Trampe og Josefine :(


Her har de tilgang til å springe fritt og gjøre det de vil. Gå inn ut av buret som de vil, tilgang på mat, vann og høy, og selfølgelig pinner. Akkurat slik kaniner skal ha det.

 

Q : Hva mener dere?

Q : Har dere kaniner?

Linn - Hund, foto og hverdag

28.12.2012 kl.18:24

Jeg har ikke kaniner lenger, men hadde før og kommer nok til å kjøpe det igjen :) Men pga at det er en god del hunder her ville det hvert uansvarlig å la kaninene gå løse. Heldigvis hadde vi en stor hage og jeg har en handy far som lagde et eget "lite" hjem til dem - så kaninene fikk et stort innebur med egen "liten" hage dem kunne hoppe i :) Lagde også mase hindere og begynte med kaninhopping. Kunne aldri falt meg inn å ha kaninene innesperret i et lite bur dag ut og dag inn.

Vanja - Min lille verden

28.12.2012 kl.18:35

Linn: Åh det høres koselig ut :) Angrer på at jeg ikke prøvde å lage noe sånn hinder opplegg i hagen slik at de også fikk ha noe aktiviterer i hagen sin, men slik ble det altså ikke, men hage og et lite hus fikk de :) hehe

Kan ikke forstå poenget med å ha kanin hvis noen skal ha de innesperret i buret dag inn og dag ut. De blir nesten som til pynt, bare for å ha dyr liksom.. huff.

Elin Slåen

28.12.2012 kl.22:09

Jeg har aldri hatt kanin, men skulle jeg ha hatt det skulle jeg ikke hatt det i bur- derfor skal jeg ikke ha kanin heller, for jeg har ikke plass til det- verken inne eller ut :( Jeg hadde veldig lyst på kanin for noen år siden, men da hadde jeg plass, både inne og ute, men jeg kom aldri så langt til å få en :)

Vanja - Min lille verden

29.12.2012 kl.13:08

Elin Slåen: Synd at ikke alle tenker over og skjønner det som vi gjør .. De fleste tenker kun på å skaffe seg kanin/dyr, så lenge de har buret og et lite plass å sette den, så tror de at det er nok.

Jeg kommer nok til å skaffe meg kanin senere i livet, men da skal jeg passe på at jeg har nok av plass, og ikke minst ordne til ute i hagen. Så kommer det ann på hvor jeg kommer til å bo også :)

Elin Slåen

29.12.2012 kl.13:13

Ja, jeg ønsker meg et lite småbruk, eller noe, slik at jeg kan ha en hund til, og kanskje en geit, og en kanin ;) he he

Vanja - Min lille verden

29.12.2012 kl.13:35

Elin Slåen: hehe høres kos ut :))

Elin Slåen

29.12.2012 kl.13:36

Ikke sant :D Satser på å vinne i lotto ;) he he

Jarle Ramskog

02.01.2013 kl.02:19

kaniner hører ikke hjemme i hus

Vanja - Min lille verden

02.01.2013 kl.15:27

Jarle Ramskog: Hahaha. Fortell meg en god grunn til at kaniner ikke hører hjemme i hus? Selfølgelig gjør de det. De hører like mye til i hus som hunder og katter.

Silje Skaara

04.01.2013 kl.18:08

Drev med kaninhopping og utstinlling før, hadde en del rasekaniner og vedderkryssninger mot hopping. Har fortsatt 3 kaniner igjen :)

Stina

04.01.2013 kl.18:21

Jeg er egentlig veldig enig med deg, kaniner hører ikke hjemme i bur. Ideelt skulle jeg hatt mine kaniner i store innhegninger, men det er ikke mulig. Så derfor har de store bur hvor de går i par og har hyller og kasser å hoppe på, samt ting for aktivisering, som granbar og kvist. Og så går de løse hver dag.

Lilli

04.01.2013 kl.18:22

Er enig der.

Niesen min fikk seg kanin for ikke så lenge siden, og der har de bygget en egen går med et hus i flere etasjer, og en stor innhengning utenfor, hvor kaninen bor om sommeren :)
Så søte de er!

catta

04.01.2013 kl.18:47

Du har så rett! Fantastisk bloggeinnlegg! Dette burde fått mye mer fokus!

Vanja - Min lille verden

04.01.2013 kl.20:15

catta: Takk for det :) Synes flere burde tenke mer over dette.

Vanja - Min lille verden

04.01.2013 kl.20:15

Kristine Brandvold: Takk :))
hits