P-pille debatten 

Leste i Vg her om dagen om at leger skriver ut p-piller til 12-åringer.. Det er mye tanker og meninger rundt dette temaet. Det er jo en grunn til at seksuelle lavalderen er 16-år, og ingen barn skal ha sex, eller tenke tanken på det i denne alderen. Men det finnes jo mange gutter og jenter som gir blaffen i seksuelle lavalderen også, men det er ingen tvil om at det er bedre at de får utskrevet p-piller, enn at de blir ufrivillig gravide.

 

 


 

♦ Hva mener dere om dette ?

mariheleni

13.02.2012 kl.17:04

Jeg syns det er sjukt at 12-13 åringer har sex.

Vanja - Min lille verden

13.02.2012 kl.17:05

mariheleni:

Ganske sykt!

Rebecca

13.02.2012 kl.17:23

Syns det er galskap at barn (ja, de er bare barn!) har sex i den alderen! da jeg var 12-13 var den tanken så fjern som den kunne bli, og jeg hadde ikke begynt å tenke på sminke engang.

Men på en annen side så er det jo flott at de tar ansvar og bruker prevensjon, selv om de aldeles ikke skulle hatt sex så tidlig!!!

christian

13.02.2012 kl.17:29

det er helt sykt, men dessverre så kan noen rundt den alderen bli gravid, men det er ekkel tanke å tenke på.

Elin Slåen

13.02.2012 kl.17:48

Den seksuellelavalder er vel ikke fordi det ikke er tillatt å ha sex føre den alder- den er der for å beskytte de under 16 år mot overgrep og voldtekt, for eksempel.

Det vil si at det er forbudt for en 16 år gammel gutt å ha sex med sin 15 år gamle kjæreste- han kan faktisk bli dømt for voldtekt/sex med mindreårige.

Men en 15 år gammel gutt som har sex med sin 15 år gamle kjæreste kan ikke bli dømt for det, med mindre det faktisk er en voldtekt.

Jeg syns det er fryktelig leit at 12 åringer har sex, av mange ulike grunner. Men jeg syns faktisk det er bedre de bruker beskyttelse enn å bli gravide. Nå syns jeg ikke nødvendigvis at p-piller er den beste løsningen for så små barn, da det er ganske mye hormoner og sikt i disse pillene, men å nekte dem å beskytte seg blir feil, samtidig som jeg forstår det. Vanskelig tema i grunn.

Vanja - Min lille verden

13.02.2012 kl.18:37

Elin Slåen:

Ganske vanskelig tema ja. Folk har forskjellige meninger og syn, og noen mener at foreldrene skal passe på, men det er jo lettere sagt enn gjort. Og som du sier at det er mye hormoner i piller, men det er bedre enn kanskje en komdom som i verstefall kan sprekke - for da er det gjort.

Elin Slåen

13.02.2012 kl.19:55

Ja, og samtidig er det jo kun kondomen som beskytter mot sykdommer- hvor gøy er det å være 12 år og få klamydia liksom :S Ikke for at det ikke er selvforskyldt, men de er barn og ikke alle barn veit konsekvensene av hva de driver med.

Akkurat det om foreldrene skal vite ting er jeg litt usikker på hva jeg mener. Jeg tenker som så at uansett om foreldrene veit det eller ikke, så vil barna fortsette å ha sex, og da blir det for dumt at de skal nekte dem beskyttelse- det ender jo kun opp i en uønsket graviditet.

Vanja - Min lille verden

13.02.2012 kl.20:07

Elin Slåen:

Hvis det blir flere og flere i den alderen der har sex, burde de kanskje faktisk ha sexundervisning, altså for å snakke om beskytellse, og for å snakke fra dem om at de ikke burde ha sex. Men å "anbefale" (fant ikke annet ord) at de bruker kondomer og p-piller, for da er man jo 100% på at jenta ikke blir gravid om man bruker begge deler + at man beskytter seg mot sykdommer.

Vanja - Min lille verden

13.02.2012 kl.20:10

christian:

Desverre, fordi de ikke tenker så langt. Sykt å tenke på at det blir bare yngre og yngre jenter som har sex og blir gravide.

Elin Slåen

13.02.2012 kl.20:15

Ja, undervisning på skolen, om sex, beskyttelse og ikke minst konsekvenser, burde seriøst ha vært obligatorisk på alle skoler for en evighet siden. Om ikke annet burde det blir det nå, og da snakker jeg ikke om den talentløse undervisningen jeg fikk på skolen i 5, eller 6. klasse.

Hva lærte vi der- jo, at jentene kunne skru på vibratoren på tlf sin og be ei venninne ringe til seg slik at man kunne plassere den mellom beina, og guttene kunne koke pasta for å putte det i en termos og så kunne de jokke løs på den :S Ehh, joda, virkelig god undervisning!

Vanja - Min lille verden

13.02.2012 kl.20:27

Elin Slåen:

Hahaha.. Det er så ille. Husker vi såg en sånn tegnefilm og så skulle vi tre en kondom på en banan, husker jeg skulket timen for å dra til helsesøster for et eller annet :p Men ja, det var elendig undervisning for å si det sånn!

Skulle ha vært noe helt annet den dag i dag, og noe skulle ha gjort for lengst.

Hummingbird

13.02.2012 kl.20:41

Hvis man ser bort fra at alle tenker på sex med en gang de leser p-piller, så blir pillene ofte skrevet ut til folk som har problemer med uregelmessig eller veldig kraftig mensen.

Elin Slåen

13.02.2012 kl.21:14

Bare for å svare Humminbird: Dette er helt sant, men i slike tilfeller er det kanskje ikke nødvendig å holde dette skjult for foreldrene- og det er vel ikke akkurat noen tvil om at 12 åringer faktisk har sex, og det er på den måte de man konsentrerer seg om..

Men ja, det finnes mange som bruker p-piller pga mensen av ulike årsaker, men så kan det jo diskuteres hvor bra det er for så unge mennesker å bruke pillen mot dette. Det er ganske mye bivirkninger som følger med, og med sykdommer i familien kan disse være dødelige- vil man ikke da at foreldre som faktisk kanskje har mer oversikt enn barna i familien skal være med på å ta disse avgjørelsene?

Vanja - Min lille verden

13.02.2012 kl.21:23

Elin Slåen:

Ja, det er jo bedre at de forteller det til foreldrene. For dette hadde jeg ikke tenkt over før du skrev det. Hva vet barna om hva som ligger i familien av sykdommer? Blodpropp +++ og seff burde legen ta kontakt med familien om han/hun skriver ut resept til dem. Jeg hadde "klikket" om legen hadde skrevet ut p-piller til ungen min uten at jeg hadde fått vite om det. Selv om legen har taushetsplikt, burde uansett foreldrene blitt informert, nettopp pga barn ikke kan gi den fulle informasjonen om det ligger noen sykdommer i familien.

Har jo lest at det har ligget blodpropp i familien, og jenta døde bare 16 år gammel. Trist, men der igjen vet jeg ikke om foreldrene visste om det.

Så jeg er enig i det du skriver :)
hits